Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Sigur Rós – Inni

« Audio: Charlotte Gainsbourg – Paradisco | Video: Apollo Run – All That You Give »

In november 2008 trad het IJslandse Sigur Rós tweemaal op in Alexandra Palace in Londen. Grandiose concerten die je nu kunt herbeleven vanuit je luie stoel thuis. De band heeft namelijk ‘Inni’ uitgegeven, Een dubbelaar met live uitvoeringen van bekende Sigur Rós songs met daarbovenop een hele gave DVD met een imposante live registratie van het concert.

Live band

Sigur Rós is een echte live band. Jawel, in de studio doet de band het bepaald niet slecht. Toch, de chemie die op het podium ontstaat en de overrompelende sound die Sigur Rós voort weet te brengen, dat kan simpelweg niet in een studio worden gevangen. Het maakt ‘Inni’ daarom tot zoveel meer dan een leuk hebbedingetje voor Sigur Rós fans, het laat de band in zijn ware glorie zien. Een minpuntje, de geluidskwaliteit van de opnames laat wel eens wat te wensen over. Het wordt overigens ruimschoots gecompenseerd door beleving.

De DVD bevat voornamelijk een kunstzinnig geschoten zwart-wit registratie van het optreden. De beelden bevatten veel contrast en lichtten weinig detail uit. Als kijker zie je wat je moet zien: zwetende bandleden die opgaan in hun muziek en voorman Jón Þór Birgisson (Jónsi) die zijn kenmerkende hoge zang afwisselt met zijn ietwat bizarre manier van gitaar spelen; hij gebruikt daarvoor maar al te graag een strijkstok.

Sluitstuk of dorstlesser?

Tussen de nummers door wordt je als kijker van de DVD getrakteerd op archiefbeelden. We zien de band in een bus en bij een radio uitzending van NPR. Wat de toevoeging is? Veel wordt er niet gezegd, behalve dan dat het volgende album van Sigur Rós zoveel beter zal worden…

Het brengt ons bij een gevoelig punt, want wanneer komt dat volgende album? In 2009 deed de band zijn laatste poging voor een studio album, het materiaal dat de band destijds opleverde kon echter niet op tegen de kwaliteit die de band van zichzelf eist. Daarmee is het dus de vraag of ‘Inni’ een appeltje voor de dorst is, of dat het misschien het laatste hoofdstuk is in de muzikale carriere van Sigur Rós…

Ongeacht de plek die ‘Inni’ inneemt in het oeuvre van Sigur Rós, neemt het niet weg dat het een geweldig cadeau is voor onder de kerstboom van muziek minnende mensen. ‘Inni’ geeft in beeld en geluid een mooie schets van hoe een live concert van Sigur Rós moet zijn. Het bevat vele momenten van kippenvel, als luisteraar/kijker wordt je keer op keer overdonderd.

« Audio: Charlotte Gainsbourg – Paradisco | Video: Apollo Run – All That You Give »