Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Little Dragon – Ritual Union

« Listen: Lucy Rose – Middle Of The Bed | Video: Mark Ronson ft. Amy Winehouse – Valerie »

De Zweedse electronic band Little Dragon brengt met Ritual Union zijn derde album uit. Een hecht album waarvan alle 11 songs goed op elkaar aansluiten. Het is alsof je naar een doorlopende muzikale jamsessie luistert. Een bizarre en intrigerende sessie, op alle vlakken. Daar zorgt dit viertal wel voor!

Funky insteek

Naast electronic wordt Little Dragon ook wel eens gecategoriseerd als synth-pop. Dat mag gerust een beetje misplaatst en verwarrend heten. Immers, synth-pop dat is glad en grotesk, gemaakt om makkelijk zieltjes te winnen! Little Dragon is dat zeker niet.

Okay, een beetje glijerig nu en dan, maar synth-pop? Neen! Little Dragon brengt met ‘Ritual Union’ een eigenzinnige mix aan freaky composities met een funky insteek.

Dansbaar? Dat is dit album zeker! Bij uitstek voor mensen die op de dansvloer lekker experimenteel tekeer willen gaan. ‘Ritual Union’ is zeer beïnvloed door de hedendaags R&B en clubmuziek waardoor er maar al te vaak een soort hitsige dansvloer atmosfeer ontstaat. Tel daar talloze freaky geluidseffecten bij op, en een wilde nacht lijkt gegarandeerd!

Zuiverheid

Een ding moge duidelijk zijn. Little Dragon is met ‘Ritual Union’ geenszins uit op effectbejag. De band had namelijk vanaf nummer 1 (de titeltrack) kunnen beginnen om alle registers open te trekken en flink te imponeren. Dat doet het niet.

In plaats van goedkoop scoren is Little Dragon opzoek naar zuiverheid. Er wordt niet met elektronica geknoeid, de band slaagt erin met weinig middelen een vol en warm geluid neer te zetten. Broeierig soms, opgezweept door energieke ritmes en donkere beats die je hart kunnen doen verspringen.

Trance

Met ‘Ritual Union’ zet Little Dragon een zeer eigen product neer. De band blijft trouw aan zichzelf, gaat te werk als een kunstenaar; trouw aan zichzelf en eigen gereid. Daarmee is ‘Ritual Union’ een imposant maar vooral ook zuiver werk geworden. Een werk dat je niet zomaar loslaat, in staat is je in een trance te brengen zonder dat daar al teveel chemicaliën voor nodig zijn.

« Listen: Lucy Rose – Middle Of The Bed | Video: Mark Ronson ft. Amy Winehouse – Valerie »