Ontdek Oprechte Muziek!

The Dynamites ft. Charles Walker – Burn It Down

« Review: Editors – In This Light And On This Evening | Dez Mona – Hilfe Kommt »

Artiest: The Dynamites ft. Charles Walker

Album: Burn It Down

Genre: Soul / Funk

Release: 2009

Label: Ter A Terre/Suburban

Recensent: Edward

Waardering: 4/5

Koop dit album via CD WOW!

Wanneer iemand met veel uitroeptekens zou roepen dat Charles Walker terug is, dan resulteert dat waarschijnlijk in een hoop open monden: “Charles Wie?” We hebben hier dan ook niet te maken met een grote soullegende maar wel met een echte soulveteraan.

Eerbied is dan ook geboden wanneer je de naam Charles Walker hoort, hij speelde in de jaren vijftig in het voorprogramma van niemand minder dan James Brown, in de jaren zestig en zeventig was hij een graag geziene gast in het befaamde (zwarte) Apollo Theater in Harlem, New York.

Toch is het verhaal van Charles Walker geen succesverhaal. In ieder geval niet in termen van veel grote hits en nog meer geld. Hoewel hij onder contract heeft gestaan van grote labels als Decca en Chess, heeft doorbreken er nooit echt in gezeten. Ergens is dat een beetje jammer, de beste man had destijds genoeg talent en kwaliteit om het helemaal te maken.

Charles Walker mag dan al een behoorlijke carrière achter de rug hebben, hij is er nog niet klaar mee. Het is 2007 als een achttal funkmuzikanten uit Nashville luisterend naar de naam The Dynamites, op zoek gaan naar Walker en hem ook vinden. Walker wordt aangespoord het podium weer te betreden, ditmaal ondersteund door The Dynamites. Walker stemt toe en dan blijkt hoe groot de kracht van dynamiet is: Walker blijkt sterker en energieker dan ooit tevoren!

Charles Walker herleeft niet enkel op de bühne, ook de studio wordt weer betreden. Het resulteert in ‘Burn It Down’. Zet deze plaat op, sluit je ogen en waan je terug in de gloriedagen van de soul. Het zal je niet veel moeite kosten. De jaren hebben geen vat gekregen op Walker’s stem. The Dynamites klinken alsof ze met een tijdmachine uit het verleden naar nu zijn getransporteerd. Niet achterhaald maar onversneden authentiek. Dit is the real deal, dit is soul zoals het bedoeld is.

‘Burn It Down’ is een goede kans om alsnog kennis te maken met Charles Walker. Een ding staat vast, deze man verdient je respect. Wie de explosieve soul van dit album heeft overleeft zal niet anders kunnen dan dat beamen. Charles Walker is een held.

The Dynamites ft. Charles Walker met het nummer ‘Can You Feel It (niet op dit album aanwezig)

« Review: Editors – In This Light And On This Evening | Dez Mona – Hilfe Kommt »