Ontdek Oprechte Muziek!

Yo La Tengo – Popular Songs

« The Cribs – Ignore The Ignorant | Review: Muse – The Resistance »

Artiest: Yo La Tengo

Album: Popular Songs

Genre: psychedelische indie rock

Release: 2009

Label: Metador

Recensent: Edward

Waardering: 3/5

Koop Popular Songs

Yo La Tengo is een band die vooral populair is onder een kleine groep fans. In de prille beginjaren van de band (de jaren ’80!) kon je ze nog enige rebelsheid aanrekenen, tegenwoordig is dat er niet meer bij. ‘Popular Songs’, het twaalfde studioalbum van Yo La Tengo, zal blind door de fans worden gekocht op basis van vertrouwen. Yo La Tengo albums kopen is zekerheid kopen: je krijgt sowieso waar voor je geld.

Moet gezegd worden, met de kwaliteit van Yo La Tengo zit het op ‘Popular Songs’ gewoon goed. De band rond het echtpaar Ira Kaplan en Georgia Hubley maakt dromerige, soms psychedelische indie rock met een zeer grote vanzelfsprekendheid. Welhaast zo vanzelfsprekend dat je bijna aan lopende bandwerk gaat denken. Zou de routine er in zijn geslopen? Dromerig hoeft nog niet te betekenen dat het slaapverwekkend is, toch schuurt Yo La Tengo daar niet zelden tegenaan.

Het ontbreekt op ‘Populars Songs’ aan een echte verrassing. Zelfs als je nog nooit eerder een album van Yo La Tengo hebt gehoord, zul je het idee hebben dat alles wat deze band te gehore brengt al lang eens is vertoond. In plaats van genot levert ‘Popular Songs’ soms irritatie op. Vragen als “Welke band deed dit eerder ook?” dienen zich herhaaldelijk aan.

Heus, Yo La Tengo heeft soms wel eens een verrassende invalshoek. Zo begint het nummer ‘If It’s True’ als was het geschreven voor The Supremes, iets wat muzikaal gezien mijlenver uit de buurt ligt. Daarmee is ‘Popular Songs’ nog lang geen spannende plaat. Sterker nog, hij zou het goed doen als vervanger voor de cd’s met zeegeluiden die mensen opzetten om rustig te worden. Zeer geschikt om ademhalingsoefeningen bij te doen.

De eerste vijf nummers op ‘Popular Songs’ waaronder de single ‘Here To Fall’ (zie video) weten nog wel te boeien. Daarna is Popular Songs nog het best te vergelijken met een testbeeld. Ideaal om te controleren of je geluidsinstallatie het nog goed doet. Hoge tonen, lage tonen, het hele scala komt in traag tempo voorbij. Kwalitatief o zo goed, muzikaal gezien tegen het slaapverwekkende aan. Ondanks een heel funky orgel. Ondanks heel subtiel gitaarspel ook. Nu ja, een voldoende op basis van dat orgel en die gitaar dan maar.

« The Cribs – Ignore The Ignorant | Review: Muse – The Resistance »