Ontdek Oprechte Muziek!

Noah And The Whale – The First Days Of Spring

« Recensie: Dolores O’Riordan – No Baggage | Our Lady Peace – Burn Burn »

‘The First Days Of Spring’, het nieuwe album van de Britse band Noah And The Whale is meer dan alleen een album, het is tevens een film! Voor de goede orde: deze recensie gaat over het album. Al zal de combinatie film + album het zeker goed doen getuige de filmtrailer (Zie videoclip onderaan deze recensie).

In 2008 bracht Noah And The Whale zijn debuutalbum ‘Peacefull, the world lays me down’ uit. De band zit niet stil, een jaar later is de opvolger al daar! Tussendoor kwam bracht deze band overigens nog een album uit: Noah and the Whale Presents the A Sides. Een bijzonder album met een oplage van slecht 2500.

De productie van Noah And The Whale ligt hoog. Dat wil nog wel eens ten koste gaan van de kwaliteit, in dit geval zou je kunnen vrezen voor de artistieke waarde. Toch is dat nu juist iets waar je je bij een band als Noah And The Whale geen zorgen over hoeft te maken. De band heeft de juiste formule gevonden om snel en doeltreffend indie Folk te produceren. Het mooiste is nog wel dat de muziek van deze band tijdloos is!

‘The First Days Of Spring’ is een tamelijk ingetogen plaat met veel ruimte voor gevoel. Hoewel het album in zijn geheel nogal zwaar op de hand is, is er gelukkig wel plek voor muzikale uitstapjes. Het is het nummer ‘Love Of An Orchestra’ die op het juiste moment ruimte om ademhalen verschaft. In dit specifieke nummer bewijst Noah And The Whale dat het een band is die ook zeer extraverte muziek kan maken, compleet met een klassiek koor!

Toch, ‘Love Of An Orchestra’ is een wat vreemde eend in de bijt. De meeste nummers op dit album zijn een stuk minimalistischer en rustiger van opzet. Het valt op het eerste gezicht gek genoeg niet direct op maar Noah And The Whale maakt maar weinig gebruik van percussie. Dit maakt het album zeer geschikt als soundtrack voor een film, het is niet opdringerig. Als album is ‘The First Days Of Spring’ bepaald niet laagdrempelig. Het vereist aandacht van de luisteraar.

Al met al is ‘The First Days Of Spring’ een wat zwaar album maar oh zo rijk! Hoewel de toon van het album wat triest weet het op de meest verrassende momenten uitermate luchtig uit de hoek te komen. Wat dat betreft is het nummer ‘My Broken Heart’ tekenend. De eerste twee minuten lijkt het nummer vooral op zelfbeklag te drijven. Dan ineens schalt er een trompet en staat alles in een ander daglicht! Laat ‘The First Days Of Spring’ een tearjerker zijn, het is wel een zeer goed gemusiceerde tearjerker!

« Recensie: Dolores O’Riordan – No Baggage | Our Lady Peace – Burn Burn »